Een zijlijn die lijkt gezet met een seismograaf, ballen die om de haverklap in de sloot vliegen, een kleedaccommodatie die zijn beste tijd allang heeft gehad: bij menig club zou het een constante bron van ergernis zijn, maar in de polder bij Heerenveen – bij de vv Gersloot – worden omstandigheden als deze jarenlang omarmd. Een uitwedstrijd tegen Gersloot, dat is voor bezoekende partijen een pretje, een reis naar het verleden. Gersloot kreeg een cultstatus aangemeten, maar vergis je niet in de dadendrang van de plaatselijke bevolking. Dezelfde saamhorigheid die ten grondslag lag aan het prachtige dorpshuis dat er enkele jaren terug verrees, is er ook de oorzaak van dat de kleinste club van onze provincie volledig tegen alle stromen in al negentig jaar overleeft. Gelukkig maar!
Wat heeft Andries Stoker en Berend Oosterdijk in 1934 bezield om in een dorp van nog geen 250 inwoners een voetbalclub op te gaan richten, zullen velen anno 2024 denken. Naar de maatstaven van deze tijd een terechte vraag. Halverwege de dertiger jaren van de vorige eeuw – een tijd waarin gehuchten als Sonnega, Bontebok en Vinkega en zelfs buurtschappen als Zandbulten en Kuikhorne een eigen voetbalclub hebben – is er niemand die vreemd van het initiatief van de beide heren opkijkt. Toch, de spelerskrapte waar Gersloot gedurende haar hele bestaan mee te maken zal krijgen, die is er al vanaf het prille begin. Het is daarom ook dat er spoedig na de oprichting wordt aangeklopt bij buurman Tijnje met de vraag om op roulatiebasis wekelijks twee spelers te lenen. De Tijnsters gunnen hun buren die versterkingen, in ruil mag het hoogste jeugdteam van Tijnje vanwege veldenkrapte uitwijken naar Gersloot. Iedereen blij.
Om als voetbalclub serieus genomen te worden, zal er een en ander moeten gebeuren, weten de dappere strijders van Gersloot. In 1941 wordt een “boppeslach” geslagen. Het vlakbij het voetbalveld wonende echtpaar Jurrit en Siepkje Bouma zet voor achthonderd gulden een stenen gebouwtje op hun boerenerf neer. Dit veertig vierkante meters bestrijkende bouwwerkje – later omgedoopt tot kroeg It Ferlof en een thuis biedend aan alle plaatselijke verenigingen – zal 68 jaren dienst doen als kantine van de voetbalclub, de eerste drie decennia tevens als kleedgelegenheid. Het is allemaal wat primitief; benevelde kantinebezoekers struikelen wel eens over rondlopende kippen, teiltjes verwarmd regenwater moeten doorgaan als douche, maar reken maar niet dat de derde helft er minder gezellig om is in café Bouma!
Die familie Bouma is onlosmakelijk verbonden met de voetbalclub. Als Patriarch Jurrit in 1972 komt te overlijden runt Siepkje – samen met dochter Jantje – tot ze de negentig is gepasseerd het clubhuis en dat op formidabele wijze. Verkleumde voetballers krijgen droge kleren of een dekentje, gekoesterd wordt de droge worst die er in de nazit wordt uitgedeeld. Zoon Albert – de tweelingbroer van Jantje –zal samen met zijn zus wijd en zijd uitgroeien tot hèt boegbeeld van de club. Tientallen jaren lang is Albert Bouma secretaris en penningmeester tegelijk, daarnaast verricht hij buiten zijn werk op het boerenbedrijf tal van hand- en spandiensten voor de club. Het is een bekend gezicht in Gersloot-Polder: grensrechter Albert Bouma – in overal en met een shagje aan de bovenlip – staand langs de zijlijn met een vlag in de hand. Hij kan prachtig en geanimeerd over de gebeurtenissen uit zijn voetballeven vertellen, die Albert Bouma. Verhalen met een hoog FC Knudde-gehalte die door de jaren heen vast niet zijn afgezwakt.
Welbeschouwd beginnen tien jaar nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen de hoogtijdagen van Gersloot. Met twee seniorenteams zit het piepkleine clubje – voetballende jeugd is nagenoeg altijd op verenigingen uit andere dorpen aangewezen – naar de eigen bescheiden begrippen ruim in het materiaal. Gersloot 1 draait dan verdienstelijk mee in de eerste klasse van de FVB, het op één-na-laagste niveau. Veertien seizoenen wordt standgehouden in deze klasse, vanaf 1969 is Gersloot terug in de kelder. Als tussen 1977 en 1980 slechts drie wedstrijden gewonnen gaan wordt het vast niet eenvoudige besluit genomen om terug te gaan naar de reserveklassen. Hoewel het daarna nog wel voor een periode van tien jaar hogerop wordt geprobeerd en er ook nog jarenlang een zaalteam actief is, is die reserveklasse heden ten dage al 31 jaar het domein van Gersloot.
Hoe klein de club ook is en hoe bedenkelijk het niveau waar op geacteerd wordt, op de belangstelling die Gersloot krijgt van de pers is menig grotere voetbalvereniging jaloers. Het programma De Stoel van de NCRV komt naar Gersloot-Polder, evenals Hart van Nederland. In 1996 komt Jack Spijkerman zelfs een ochtend meelopen met Albert Bouma, dan betiteld als “De Berlusconi van het Hoge Noorden”. De opnames zijn nog steeds te vinden op youtube en zijn het bekijken zeker waard. Ook na de eeuwwisseling weet de media Gersloot te vinden. In 2014 doet Omrop Fryslân verslag van de wedstrijd Gersloot 1-Aengwirden 3. Naast een interview met voormalig gastvrouw Jantje Heida-Bouma – in 2022 overleden, dertien jaar na haar broer Albert – blijkt uit de beelden duidelijk dat het niet een werelds niveau is waar er bij Gersloot op wordt gespeeld.
Maar ook op het laagste niveau kun je kampioen worden! In 2023 krijgt een sprookje gestalte als Gersloot 1, achtenzestig jaar nadat voor het laatst een kampioenschap werd behaald, zich tot de sterkste kroont in de reserve zesde klasse. Nagenoeg de hele dorpsgemeenschap staat langs de zijlijn om deze unieke gebeurtenis van dichtbij mee te maken. En dat is misschien nog niet eens het grootste succes van de laatste jaren! In 2018 verrijst naast het voetbalveld een prachtig dorpshuis genaamd de “Doarpskeamer Gersleat-Polder”. Geen bouwbedrijf komt er aan te pas, alles wordt op de vrije zaterdag door de zestig huishoudens die het dorp rijk is in elkaar gefietst. De mannen timmeren, de vrouwen regelen de catering. De tijd stond er lang stil, maar met dit nieuwe onderkomen in dit energie neutrale dorpshuis kan de vv Gersloot jaren vooruit.
Met vereende krachten gaat Gersloot door! Op het laagste niveau en – ondanks de verheugende toevoeging van een dameselftal dat aan de dorpencompetitie meedoet – met een bescheiden ledenaantal. En het is te hopen dat het dat ook zal blijven doen! In een tijd waarin het voetballandschap een steeds grijzere kleur begint aan te nemen, zijn het juist de clubs als Gersloot die het geheel kleur geven.
Een groot deel van de prachtige foto’s bij dit artikel zijn afkomstig uit de wedstrijd Gersloot 1-Houtigehage 3 uit 2016. Met speciale dank aan de maker van deze foto’s – Edwin Westland/Stadionautist – is hier gebruik van gemaakt.
Absolute boegbeelden van Gersloot: de helaas niet meer onder ons zijnde tweeling Jantje en Albert Bouma. Gewoner dan gewoon en misschien juist daarom zo uniek.
Het bekende hek van de vv Gersloot. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Bijna een halve eeuw deed dit prachtige – maar gedateerde – bouwwerkje dienst als kleedgelegenheid van de vv Gersloot. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Sommigen zoeken in de derde helft de drukte van een kantine op, sommigen verkiezen ook de dug-out. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Ballen in de sloot, een regelmatig terugkerend fenomeen in Gersloot-Polder. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Ballen in de sloot, een regelmatig terugkerend fenomeen in Gersloot-Polder. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Van rechtlijnigheid geen sprake bij de vv Gersloot. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Als Albert Bouma in 2009 komt te overlijden is het afgelopen met café It Ferlof. Een noodgebouwtje doet hierna nog een jaar of tien dienst als kantine. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Commercie heeft ook in Gersloot zijn intrede gedaan. (foto: Edwin Westland/Stadionautist)
Eens zullen zij de kampioenen zijn. In 2023 kroont Gersloot 1 zich tot de sterkste van de reserve zesde klasse. Het is de eerste voetbaltitel die er sinds 1955 wordt behaald. Nagenoeg de hele dorpsgemeenschap; is aanwezig. Op de achtergrond het prachtige dorpshuis dat heden ten dage dienst doet als kantine en kleedgelegenheid van de voetbalclub.
Clubliefde, dat is er ook in Gersloot volop.