Het Friese amateurvoetbal kent veel mooie verhalen en het ‘verhaal Kleis Plat’ is daar eentje van. Kleis Plat, de cultvoetballer uit het Overijsselse Willemsoord, is pas 27 als hij er in het jaar 2000 besluit de brui aan te geven. De promotiefeesten die hij en zijn teammakkers van Willemsoord om het jaar vieren als de zesde klasse weer is ontstegen zijn onvergetelijk, maar worden steevast gevolgd door degradatie een jaar later. Dat gaat vervelen. De kicksen hangen al half-om-half in de wilgen als Plat vlak na het millennium een telefoontje krijgt van Wolvega-trainer Kees Kist. Of hij toch niet nog een jaartje door wil gaan bij de zondag eersteklasser. Het telefoontje komt op precies het goede moment.
In 1997 is Kleis Plat al eens benaderd door de Europees Topscorer van weleer. Kist, trouw lezer van de Meppeler Courant, ziet in de uitpuilende maandagse sportbijlage wekelijks dezelfde naam voorbij komen in de wedstrijdverslagen. Met 38 treffers heeft Kleis Plat die jaargang een groot aandeel in de promotie van het nietige Willemsoord. Zo’n mannetje kan het pas naar de eerste klasse gepromoveerde FC Wolvega best gebruiken, oordeelt Kist. Tegen zijn verwachting in krijgt de oefenmeester nul op het rekest. Kleis Plat is net aan een avondopleiding begonnen in Zwolle. Bij Willemsoord kan hij wel eens een training laten schieten. Om dit in Wolvega ook te gaan doen ziet Plat niet zo zitten. Een tegenvaller, maar Kees Kist verliest de goalgetter van Willemsoord niet uit het oog. Als hij drie jaar later hoort dat Kleis Plat gaat stoppen met voetballen, waagt hij opnieuw een poging om Plat naar sportpark De Molenwiek te halen. Dit keer met succes. Kleis Plat wil het nog best eens proberen hogerop. Stoppen kan altijd nog.
In Wolvega is de komst van Kleis Plat niet direct groot nieuws. Het is bekend dat Plat al jarenlang de doelpunten aaneen rijgt bij Willemsoord, maar wat zegt dat? Leuk, al die doelpunten tegen clubs als Vledderveen, Scheerwolde en Blankenham, maar Wolvega speelt eerste klasse en dat is andere koek. Met zijn slungelachtige postuur en zijn jaren ’80-kapsel heeft Plat bovendien niet de verschijning van een topvoetballer. Ondanks de twijfels zo vroeg in het seizoen wordt Kleis Plat snel in de armen gesloten noordelijk van de Fries-Overijsselse grensstreek. Het is voor iedereen zichtbaar dat de nieuwkomer zich op de training het vuur uit de schoenen loopt. Alles doet Plat er aan om het maximale uit zijn avontuur in het Stellingwerfse te halen. Die inzet werpt zijn vruchten af. In de tijd die hem gegund is in oefen- en bekerwedstrijdjes pikt Plat keurig zijn doelpuntjes mee. Kees Kist herkent een schutter van verre en beloont de razendsnelle voorhoedespeler met een basisplaats bij de competitiestart.
Bij die seizoensouverture staat er meteen een kraker op het programma. Wolvega begint tegen de ambitieuze streekgenoot Steenwijk. Bijna 800 toeschouwers zien dat de derby niet lang nodig heeft om op gang te komen. Ron Berkenbosch, voormalig topscorer van de paarshemden, opent de score na 4 minuten. Wat daarna gebeurt, is voer voor jongensboeken. In een tijdsbestek van 17 minuten buigt Kleis Plat met een loepzuivere hattrick de achterstand om in een 3-1 voorsprong. Steenwijk is er finaal af en loopt na 90 minuten met een 7-2 nederlaag van het veld. De kranten maken nog niet direct notie van de bijzondere prestatie van Plat. Dat verandert als hij al in speelronde 7 de dubbele cijfers bereikt. Kleis Plat is al snel de meest besproken amateurvoetballer van onze provincie. Zelfs Omrop Fryslân rukt uit met een cameraploeg om een reportage te maken van de scorende sensatie uit Overijssel.
Kleis Plat zwicht geen moment onder alle belangstelling en gaat vrolijk door met doelpunten maken. Dat teamgenoten als Haresh Sharma, Martin Jansen en zelfs keeper Herald Nauta zijn snelheid op waarde schatten en hem keer op keer lanceren helpt daarbij een stevig handje. Als in maart 2001 Emmen wordt geklopt mag FC Wolvega voor het eerst in de clubhistorie serieus aan de hoofdklasse gaan denken. En niet alleen dat, ook in het toernooi voor de Districtsbeker is inmiddels de kwartfinale bereikt. Heel Wolvega kijkt reikhalzend uit naar het slot van het seizoen, als er plotseling gedonder in de glazen komt. In april 2001 wordt Kees Kist de laan uitgestuurd. Drie maanden eerder heeft Kist zijn jawoord gegeven aan Steenwijk. Een pikante overstap, maar als bekend wordt wat de trainer in zijn geboorteplaats gaat verdienen snapt iedereen zijn keuze. Het wordt een ander verhaal als steeds vaker geruchten de ronde doen dat Kist Wolvega-spelers aan het ronselen is voor zijn nieuwe club. Dat kan niet, vindt men in het Friese dus is het exit Kees Kist.
De randzaken hebben zijn weerslag op de resultaten. Aan het einde van de rit grijpt Wolvega naast alle prijzen. Zonde, maar voor Kleis Plat lonkt alsnog een mooie bekroning. Meerdere clubs hebben de topscorer van de eerste klasse benaderd. Met name de aandacht van hoofdklasser Harkemase Boys is concreet. Plat is vereerd, maar twijfelt. Hij is al 28. Verkassen naar een hoofdklasser betekent voor hem nog een trainingsavond extra. Juist dat trainen gaat Plat tegenstaan. Lichamelijk begint hij steeds vaker te merken dat hij jarenlang niet echt heeft geleefd voor de sport. Bovendien voorziet hij problemen met zijn werk als huisschilder. Zijn baan opzeggen voor nog één of twee jaartjes voetbal in de hoofdklasse? Nee, dat moet maar niet. Kleis Plat bedankt voor de eer.
Achteraf een wijs besluit. Zo succesvol als het eerste jaar bij Wolvega is, zo teleurstellend verloopt het tweede. Kleis Plat heeft roofbouw gepleegd op zijn lichaam en daarvoor krijgt hij nu de rekening gepresenteerd. Hij begint het seizoen met een lieskwetsuur en sukkelt daarna van de ene na de andere blessure. Nog maar zelden maakt Plat de 90 minuten vol, als hij überhaupt al in het veld verschijnt. In 2003 sluit Kleis Plat zijn prestatieve voetbalcarrière af bij Willemsoord. Drie jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was, maar wel met een onvergetelijk jaar bij FC Wolvega op zak!